Góry

Kuchnia polowa – jak zrobić i co na niej można ugotować?

• Zakładki: 101


Przygotowując posiłki w terenie, najczęściej wykorzystujemy grilla lub rozpalamy ognisko. Dzisiaj przypomnimy sobie, jak zrobić kuchnię polową, co można na niej ugotować i dlaczego warto przypomnieć sobie smak przyrządzonych posiłków na kuchni polowej.

Jak zrobić kuchnię polową na działce?

Kuchnia polowa powinna być konstrukcją stabilną i możliwie najprostszą. Jej niezmiennym elementem jest kociołek, w którym przygotujemy zupę, leczo i wiele innych dań. Najwięksi miłośnicy gotowania na kuchni polowej podkreślają przewagę tradycyjnych kuchni, pod którą rozpala się ognisko. W tym przypadku w sposób szczególny musimy zadbać o bezpieczeństwo przeciwpożarowe:

  • przygotowując miejsce pod ognisko, odgarniając liście, ściółkę, patyki i wysypując je piaskiem
  • przygotowując wiaderko z paskiem lub wodą do gaszenia ogniska

Kociołek w kuchni polowej możemy ustawić na cegłach lub zbudować konstrukcję z drewna. Jeśli zdecydujemy się na drugi wariant, musimy zadbać o to, by ogień nie sięgał drewnianego stelaża kuchni polowej. Chcąc uniknąć rozpalania ogniska, powinniśmy zaopatrzyć się w palnik oraz gazowy kartusz.

Kuchnia polowa – co ugotować oprócz grochówki?

Pierwsze skojarzenie z kuchnią polową to wojskowa grochówka, przez wielu nas uwielbiana. Jednak w kociołku na kuchni polowej możemy ugotować o wiele więcej pysznych dań:

  • wszystkie zupy – na kuchni polowej ugotujemy każdą zupę i każda z nich będzie smakowała inaczej niż w wersji domowej
  • leczo – papryka, pomidory, cukinia, cebula i dobrej jakości kiełbasa wystarczą, żeby przyrządzić węgierską potrawkę, którą zajadamy się każdego lata
  • flaki – danie ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, ale zapewniamy, że flaki ugotowane nad ogniem są wyśmienite
  • gulasz wołowy – porcja gulaszowego, papryka, cebula i pomidory wystarczą, by przygotować prawdziwą ucztę
  • jajecznica – na śniadanie, obiad czy kolację sprawdzi się jajecznica, przygotowana nad ogniem nabierze wyjątkowego charakteru
  • kaszotto – ulubiony gatunek kaszy możemy ugotować z najróżniejszymi dodatkami, w szczególności polecamy kaszotto grzybowe
  • chłopski garnek – ziemniaki, kiełbasa lub boczek, papryka, pomidory przygotowywane na wolnym ogniu skomponują się pyszny, pożywny obiad lub kolację
  • chili con carne – danie jednogarnkowe w meksykańskim wydaniu
  • bigos – najlepiej smakuje następnego dnia

Potrawy przyrządzane na kuchni polowej, na wolnym ogniu i spożyte po całym dniu na świeżym powietrzu smakują najlepiej. Mogą być także miłym zaskoczeniem dla gości, których zapraszasz na grilla.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Morowo.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
3441 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *